2014. november 13., csütörtök

Harcsapergetés, Pó-delta

Ebben a bejegyzésben a Pó folyón való harcsapergetésről szeretnék megosztani néhány nagyon fontos dolgot.Ebben a horgászmódszerben nagyon nagy jelentősége van a tapasztalatnak,az összeszokott párosoknak, a csónakhasználattal,az elektromos-motor használatával, és mindenképpen szükséges némi tapasztalat a pergetéssel és a helyismerettel kapcsolatban.
Azt mondhatom hogy a legnehezebb és egyben -kellő tapasztalattal-  a legeredményesebb harcsázó módszer a Pón.
De menjünk sorban..
Miért fontos az összeszokott duo vagy trió?
A csónakból  maximum 3 főnek érdemes pergetni.(Voltak már fiúk , nálunk Székelyföldről, négyen pergettek egy csónakból,nem akadtak össze egyszer sem, igen jó eredménnyel fogtak, de ez egy másik történet...).
Amennyiben hárman szeretnétek pergetni, érdemes a "munkát" megosztani, felváltva irányítani a csónakot az elektromos motorral. Ami azt jelenti, hogy egyikőtök csak a csónakra figyel,és arra hogy a csónak a megfelelő helyzetben legyen a parthoz képest.
Mi is ez a megfelelő helyzet?
A harcsapergetésnél a csónak megfelelő helyzete a következő:
- 5-15 méterre a parttól párhuzamosan a folyóval együtt csorogva
- a motorcsónak helyzete a következő: a motor mindig a folyásiránnyal megegyezően kell hogy legyen, tehát mintha "tolatnánk" a folyással együtt.( 1. ábra.)
- a parttól való távolság általában 5-15 méter ,ez attól függ éppen milyen szakaszon haladunk el (lapályos,vagy mély részen) lapályos részen ez a távolság lehet akár 50 méter is,amennyiben egy átlagos részen csorgunk maradjunk a parttól az ajánlott 5-15 méteres távolságban.
Itt nagyon fontos megemlíteni,hogy a parttól való távolságot annál jobban csökkenthetjük ,minél jobban össze van szokva az adott horgászpáros,amíg sok a zaj, a felakadás az ágakra, ajánlott távolabbról (15-20 m-ről ) pergetni. Nem csak a zaj ami elriaszthatja a harcsát,de véleményem szerint semmilyen fény sem ajánlott a harcsapergetés alatt (...ezzel nyitottam ki azt a bizonyos méhkast a harcsapergetés során, a világítással kapcsolatban, erről megoszlanak a vélemények...)
Amennyiben a csónakban ülők már rendelkeznek elég tapasztalattal a parttól-bokroktól való távolságot le lehet csökkenteni akár 5 méterre is,ez csak azoknak ajánlott akik már elég tapasztalatot szereztek a csónak irányban-tartásával kapcsolatban .
Mi az előnye ha közelebb csorgunk a parthoz?
A válasz a Pón a harcsák viselkedésével kapcsolatos. Általában a Póban élő harcsák a közvetlen eléjük beeső wobblerre csapnak rá,(sok a táplálékhal, nincs rákényszerítve a vadászatra), így ha 15 méterről dobunk egy wobblert ,a "beeső" kapásra várva ,15 méterről jóval több időbe telik visszatekerni a wobblert ,mint 5 méterről,"kézzel" az első gyűrű és az orsó közül visszahúzva máris dobhatunk egy újat. Mi következik ebből? Az aki 15 méterről dob wobblert a part felé,könnyebben felakad az ágakban, és pl.100 méteren tud 20-at dobni,míg az 5 méterről dobók 100 méteren akár 100 helyet is "áttudnak nézni",ezzel gyakorlatilag az összes kiálló harcsa elé esik egy wobbler.
Ha ilyen egyszerű miért nem lesz mindenkiből profi harcsapergető?
A titok csak egy töredéke a csend..a csónakban a pergetés közben elég egy rosz mozdulat,pl.felakadás az ágakra-világítás-visszatolatás-zörgés,és már le is csorogtunk újabb 100-200 métert.
Elég ha nem jól helyezkedünk el a csónakban.
Hogyan kell elhelyezkednünk a csónakban harcsapergetésnél?
Mindenképp állva a csónak szélében,nem a csónak közepén(!),így minimálisra lehet csökkenteni a csónak ringatózását,ezzel a zavaró tényezőt a harcsa részére. A dobásnál ügyelni kell arra ,hogy felsőtestből,és ne egész testtel megmozdulva dobjunk,ha van csónakotok próbáljátok ki mekkora különbség lehet a csónak mozgásában. A dobást mindig alulról kezdjük felívelve a wobblert ,ezzel lehet kiváltani a műcsaliból azt a csobbanó hangot,amire a harcsák "buknak". Ezalól csak a lapályos részek kivételek,ahol is értelemszerűen nem lehet "alulról" 40-50 métert dobni.
A wobblerek kiválasztásánál csak a praktikusság dönt, mivel az esetek nagy részében a beesőre jön a kapás,nagyjából mindegy lenne a típus,fontos a karikák,és a horog erőssége,és hogy a wobbler rendesen összeköttetésben legyen a hármashorgokkal. A felszíni wobblert azért szoktam ajánlani,hogy a vízalatti ágakba kevésbé húzzuk bele.Így nem kell zajongani,visszamenni kiszabadítani azt.
Mikor érdemes a pergetőmódszert választani a Pón?
A legfogósabb az áradó víz,ez lehet egy nap vagy egy hét is. Egy évben egy két alkalommal bekövetkezik az ami a harcsapergetősök álma, ez a kávé színű , zavaros víz. .Ekkor annyira bezavarasodik a folyó,hogy lehetővé teszi a nappali harcsapergetést is, egyébként a pergetés a szürkületkor kezdődik és a világosodás első órájáig tart. Ez a módszer csak a legkitartóbb horgászoknak ajánlott.
Miért? Éjszaka, sokszor áradó (mert ekkor a legeredményesebb),hordalékos vízben kell a csónakot irányban tartva, állva horgászni,ami nagyon kimerítő. Egy áradó víznél , nem lehet buliból pergetni, mert elég egy rossz mozdulat...éjszaka ,beöltözve nem szabad a vízbe esni. Ezt a módszert azoknak ajánljuk akiknek van már némi tapasztalatuk a csónakhasználattal,és a folyóval kapcsolatban.
Ezt a témát nem tudom kimeríteni, de azt hiszem elsőre elég ennyi,nagyon sok dolog van még a fejemben ,de azt hiszem sosem végeznék!
Kérdezzetek, vagy egészítsetek ki!

Kiss József,
www.podelta.hu




0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Feliratkozás Megjegyzések küldése [Atom]

<< Főoldal