2015. február 15., vasárnap

Pontyhorgászat a Pó-deltában

Most a pontyhorgászattal kapcsolatban írok néhány hasznos tanácsot,amelyeket érdemes elolvasni, akik pontyozni érkeznek a Póra.
A Pó folyóban elsősorban nyurgapontyok fordulnak elő, így ezek közül egy 3-4 kilós példány
Tükrös a Pó csatornájából
kifárasztása is nagy élmény lehet bárkinek.Tükörpontyot az eddigi 7 évünk során egyszer fogott egy hozzánk érkező horgász ( 1.kép ) , bár több helyen láttam már fényképeket a Póról fogott gyönyörű tükörpontyokról. A tükörpontyok hiányát viszont az óriási erővel rendelkező , hatalmas számban jelenlévő nyurgapontyok helyettesítik itt a Pón...
Az itteni nyurgák átlagosan 2-8 kilósak . A mi horgászaink harcsázni jönnek, és csak időtöltés végett szoktak kimenni a szállás közelében levő kitaposott helyre egy-egy órát pontyozni, amíg pl. a többiek még alszanak.Ezeket általában horog alá fűzött keménykukoricával fogják, vagy csak úgy keszegezés közben "esnek be", bár aki fűzött kukoricát fűz a horga alá, egy hirtelen ötlettől vezérelve keszegezés közben , azt ne a feederbotjával tegye...Ez egy nagyon jellemző dolog a horgászoknál, de a nyurgákkal szemben 0.18-0.22 monofil zsinórral, sodrásban teljesen esélytelen a ponty megfogása. Ez alól egy kivétel van, mégpedig a téli időszakban való pontyozás, amikor egyszerű trágyagilisztával , csontival csalizva , vékony szerelékkel is sikeresen kifárasztható akár egy 7-8 kilós ponty is.
Télen , gilisztával
  ( a képen :2015.januárban, 0.18 -as monofil előkével ,15 perces fárasztással. )
A téli pontyhorgászat itteni sikerének titka a környék klímája. A tenger közelsége miatt a hőmérséklet sohasem megy -5C° alá , a téli nappali átlaghőmérséklet pedig 5-10 C° között van.
Viszont a tenger közelsége , és a Pó-delta fekvése, ami a Pó síkságon található, rendkívül magas páratartalmat eredményez , és ez a párásság nyáron is érződik: az ember ül egy helyben és szakad róla a víz , a hűvösebb időben hajnalban és este köd száll a deltára, télen pedig ez a pára az ami , a plusz 5 fokot is nagyon hideggé teszi , a nedves hideg az ember csontjáig hat, így érdemes a téli időszakban  mindig száraz váltásruhával készülni a horgászat során. Meleg-száraz ruhával a tavaszi és az őszi időszakban is készüljünk, mert nem a hideg lesz a gond éjszaka, hanem a párásság ! A ruhák tárolására a horgászat alatt, a legalkalmasabb egy  40-50 literes műagyag hordó zárható tetővel, ebben minden cuccunkat, szárazon tarthatunk,papírjainkat,telefont fényképezőgépet, ruháinkat sosem párásodik be ,ha le van zárva , és ha valami oknál fogva a vízbe esne, akkor sem lesz baja a dolgainknak.Az autóban a leutazás során sem foglal helyet , hiszen ezeket tele lehet pakolni, az utazás alatt.
Tehát az átlag pontyokat a Pón , a téli időszakban vékony gilisztával,csontival , kevés etetéssel vékony szereléssel lehet a legkönnyebben megfogni , a tavaszi, nyári , őszi időszakban viszont kemény-áztatott kukoricával a horog alá fűzve lehet a legjobban fogni.Ilyenkor érdemes kis méretű de erős pontyos horgokat használni 0.20-as körüli fonott zsinórral,vagy 0.30-0.35 körüli monofillal horgászni.Az etetésről annyit hogy télen minimális poralapú-etetőanyagot, más időszakban áztatott kukoricával kell etetni- így elkerülhetjük a keszegek tömeges jelenlétét, pontyozás közben a Pón kifejezetten nem ajánlom a nyári-őszi időszakban a por etetőanyag használatát, mert nagyon nagy számban vannak kiló körüli dévérek,amik a poretetőanyagra szinte azonnal  ráállnak, és még a 20-as bojlival csalizott horgunkat is addig piszkálják,míg végül felakasztják magukat, és az érkező óvatos nagyobb pontyok közül nem szerencsés 10 percenként kirángatni egy dévért és újat dobni.
Itt érkeztem el a pontyozás lényegéhez a bojlizáshoz, tehát azokhoz a horgászokhoz , akik a Pón kifejezetten a pontyokra szeretnének koncentrálni az itt töltött idő alatt.
Az átlagon felüli méret titka itt is a halak szelektálása.Ez nagy eséllyel itt is így működik, de amint említettem nagyon sok a kisebb 2-8 kilós ponty és a kiló körüli dévér, amelyek valahogy ráverik magukat a horogra. Így bojlizásnál érdemes nagy mérető bojlikkal etetni és csalizni. A felszerelés lényegében ugyanaz mint otthon, Magyarországon egy folyóvizi bojlis-pontyozás esetében.
Azok a fiúk aki kimondottan pontyozni érkeztek hozzánk, és az itt töltött idő alatt végig tudtak a Pó folyón bojlizni felváltva éjjel-nappal,tehát mindig voltak benn botok az etetett helyen, naponta átlagban 4-5 pontyot fogtak, 5- 15 kilós átlagsúlyban. A legnagyobb nálunk kifogott ponty 17 kilós.
Azért írom hogy ,"végig tudtak", mert amennyiben a folyó hordalékos az megakadályozza a nyugodt horgászatot,mert minden 10-15 percben újat kellene dobni, és hordalékos-zavaros folyón szerintem semmi értelme elkezdeni pontyozni. Mit tudnak ilyenkor kezdeni a hozzánk érkező pontyhorgászok? A környéken nagyon sok öntözőcsatorna van , a Pó-síkság mezőgazdasági szerepe miatt.Ezek a csatornák mint az erek szövik át a környéket , nekünk ezek közül a "főereket" azaz a főcsatornákat kell keresnünk, itt a megfelelő vízállásnál, a megfelelő időszakban sikerrel lehet szintén 8-15 kilós pontyokat fogni.
Ezeket a csatornákat autóval tudjuk megközelíteni , mert ezek gyakorlatilag a szántóföld közepén vannak . A főcsatornák átlagszélessége 30 - 80 méterig terjed, az átlagmélysége pedig 2 méter körül van .
A Pó főága közvetlen mellettünk van kb.50 méterre , az autóval elérhető csatornák a szállástól kb 20 km-re találhatóak.
Még egy téma a pontyozással kapcsolatban, ami mellett egy bojlis nem tud elmenni, az amur...,
Amur a csatornából
ezekben az előbb említett főcsatornákban 12-20 kilós amurokat lehet fogni szintén bojlival,ajánlott még a tigrismogyoró is, de érdekes módon a bűzös-erjesztett kukorica itt a csatornákon nem működik . A Pó folyó főágán nincs amúr (legalábbis még a 7 év alatt nem fogtunk sem mi ,sem a cseh,német bojlisok).Nálunk , a Pó-deltában kifogott amurok mindegyike a környéken levő csatornákból került ki. Ezeket a halakat nagyjából 20 éve telepítették azokba a  főcsatornákba, amelyeket ritkán nyitottak meg, így a hínár elszaporodhatott,ezekből a csatornákból -az egyszeri telepítés miatt-,és az utánpótlás hiányában- körülbelül egyforma amurokat lehet fogni... ők most 13.-15 kilósak, ( három éve fogtam egy 18.-ast ), azóta sem tudom hogy az hogyan került oda...A képen egy akkori 12-essel..

Az olaszok az elmúlt években megváltoztatták a pontyok védelmében a horgászszabályzatot.
A ponty elvihető mérete 2014.januártól Rovigo megyében, Olaszországban: 30-65 cm.
A ponty ívási tilalmi időszaka Rovigo megyében, Olaszországban : MÁJUS 1.- JÚNIUS 30.-ig.
Rovigo megye , ahol mi szervezzük a horgászatot, a Pó-delta területe.
A ponty tilalmi időszakában tilos csalizni kukoricával , pellettel , bojlival.
Viszont általánosan elmondható az, hogy ezen a Pó-delta részen senki sem örül annak ha valaki megöl akár egy két kilós pontyot is.

A bejegyzés végére szeretnék egy videót mutatni Nektek a Pó-deltában zajló pontyívásról , amit horgásztársunk készített a kikötő bejárata mellett.

Kiss József ,
www.podelta.hu





0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Feliratkozás Megjegyzések küldése [Atom]

<< Főoldal