2014. november 21., péntek

Bólyázás

Ebben a bejegyzésben a bólyázással kapcsolatban osztom meg a legfontosabb információkat.
Először is kiknek javasolt a bólyás módszer?
Akik kevesebb tapasztalattal rendelkeznek a csónakos horgászat terén, és szeretnének csak úgy "kiülni pecázni".
A bólyás módszer behatárolja azt  a részt ahol horgászunk,ezzel maximum egy 100 méteres kört tudunk meghorgászni, emiatt nagyon fontos a hely kiválasztása.A hely kiválasztása a folyó adott vízállásától, a csefaló-raj, mint táplálékhal - aktuális tartózkodási helyétől függ.
A bólyás módszernél az első feladat a csalihal megfogása, ezt egy feederbottal ,csonti-giliszta csalival tudjátok megoldani. A Pó folyón eltérő szabályok vannak az élő csalihalas módszerrel kapcsolatban. Több megyében teljesen tiltott az élőhalas csalizás, nálunk -Rovigo megyében szabad élő hallal csalizni , a feltétel annyi , hogy méretkorlátozás alá eső halfajjal nem lehet csalizni (pl.ponty,angolna). Itt jön elő a sokak által kérdezett dolog, hogy miért nem lehet már angolnával csalizni... hát ezért .
A bólyás módszerrel való harcsázás tehát a csalihal megfogásával kezdődik, ami itt a Pón elsősorban a dévérkeszeg lesz. Itt az átlagméret 0.5-1 kiló körül alakul, ezek közül kell szelektálni, és a fél kilósokat ,vagy annál kisebbeket ,tartani meg és tűzni a horogra. A Pón használjunk a lehetőségünk szerinti minél nagyobb és erősebb típusú hármashorgokat, és forgókat (márkát és típust - a reklám elkerülése miatt -  nem írok, bármelyik fórumon vagy horgászboltban megkapjátok a választ.) Kimondottan kemény harcsázó bot,  ehhez megfelelő orsóval , és minimum 0.50.-es fonott zsinórral, 150-200 grammos úszóval, ehhez megfelelő- 80-100 grammos ólommal (mert ehhez jön még a csalihal ).
Itt kell még a szakítózsinór,ami egy 0.15-0.25-ös monofil zsinór lesz.
Mi is az a szakítózsinór?
Egy vékony szakítható-damil, ami annyi terhelést még éppen elbír ,hogy a szereléket a sodrásban megtartsa, de egy kapásnál- a bevágás pillanatában- könnyedén elszakad.
Mi a bólya?
Bármi lehet ... egy lebegő labda ,egy műanyag PET palack,-mindegy-,csak lebegjen a felszínen  , tehát a lebegő tárgy-továbbiakban- :bólyához, egy súlyt kötünk ,ami lehet egy kő is minimum kb 1-2 kg legyen, hogy megtartsa a szereléket.A bólyánk - adott esetben egy müanyag PET palack kötve egy kőhöz (pl.: 3 méteres mélységben kb 4 - 4.5 méteres zsinóron, egy 10-es vízen 13-15 méterre,)- amikor  jön a dagály, szabadon tudjon süllyedni illetve emelkedni. A bólyánktól indul a szakítózsinór, amit attól függően ,hogy milyen messzire akarunk horgászni a bólyától- tetszőlegesen beállíthatunk, ugyanis a sodrás teszi a dolgát, és a felszerelésünket egyszerűen az általunk beállított távolságba sodorja. Ugyanilyen módszerrel lehet az úszós- harcsás felszerelést egy bedőlt fa ágához kötve harcsára horgászni . (1.ábra )
Amennyiben az időjárás a főágon nem teszi lehetővé a horgászatot , ezt a módszert lehet használni a csatornán is,ebben az esetben a túloldalon fixáljuk a szerelésünket, egy nádszálhoz kötve a szakítózsinórt.( 2.ábra)
Szabály szerint: minden esetben el kell hagyni - a kötelező - ,minimum 50 métert bármilyen műtárgytól (zsiliptől,hídtól).
Következő részben meg kell még említeni a vízközti úszót, amelyet felcsalizva, tetszőlegesen tudunk dobni, anélkül hogy a felszerelés kikötésével időt töltenénk.
Az ajánlott módszer tehát a harcsás-bójás módszer esetében: 2 úszós-felszíni bólyás bot,és egy vízközti-úszós bot horgászonként,emellett fontos 1-1 feeder , a csalihal megfogására.

Nagyon fontos ennél a módszernél , hogy semmi esetben ne hagyjuk őrizetlenül ezeket a fixen kikötött szerelékeket.
 Minden esetben szedjük le a , horgászat végén,az ágakon maradó szakítózsinórokat,mert ezek kárt tehetnek a környéken élő vízimadarakban és egyéb állatokban, emellett,egy adott résznél,
nem jó látni, hogy minden ágról és nádszálról 10-15 különböző zsinór lóg üresen.


Kiss József,
www.podelta.hu
0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Feliratkozás Megjegyzések küldése [Atom]

<< Főoldal